گیربکس یا الکتروگیربکس چیست ؟ الکتروگیربکس وظیفه انتقال نیرو بین یک مصرف کننده و تولید کننده را دارند. این انتقال می تواند برای افزایش یا کاهش گشتاور و یا سرعت دوران باشد. گیربکس ها در صنایع به عنوان یک واسط بین مصرف کننده و تولید کننده توان هستند و یک تعادلی را میان این دو طرف ایجاد می کنند. از انواع گیربکس می توان به گیربکس خورشیدی ، حلزونی ، شافت مستقیم و کرانویل پینیون و ترکیبی نام برد . گیربکس ها متناسب با کاربردشان می توانند دارای ضرایب تبدیل مختلفی باشند. از گیربکس ها همچنین می توان برای تغییر جهت دوران نیز استفاده کرد. خروجی اکثر گیربکس های صنعتی به صورت گشتاور است و متناسب با کاربری آن می تواند گشتاور یا سرعت دورانی را کاهش یا افزیش دهد.
الکتروگیربکس نیز همانند گیربکس برای افزایش یا کاهش گشتاور و سرعت دورانی کاربرد دارند. الکتروگیربکس ها می توانند همانند گیربکس ها موجب افزایش سرعت دورانی و در نقطه مقابل کاهش گشتاور شوند و بالعکس.
مشخصه سرعت در الکتروگیربکس ها نرمال می باشد. الکتروگیربکس ها معمولا در تجهیزاتی که وظیفه جابه جایی وسایل سنگین را دارند، کاربرد دارد. در بیشتر الکتروگیربکس های صنعتی از موتورهای الکتریکی AC استفاده می شود. اگرچه موتورهای DC نیز دارای کاربری های مختلفی در صنایع می باشد.
اجزای الکتروگیربکس
الکتروگیربکس با توجه به نسبت کاهش دورموتور اجزایی دارند که شامل موارد زیر می باشد
1) چرخ دنده ها: که یکی از مهم ترین قطعات الکتروگیربکس ها چرخ دنده ها هستند که دارای نقش بسیار مهمی درکارکرد الکتروگیربکس ها هستند.
2) پوسته الکتروگیربکس: این قسمت از الکتروگیربکس تمامی دنده های سیستم را در درون خود جای می دهند و پوسته ها اغلب از جنس چدن ریخته گری می باشند.
3) شکاف یا فرم سوراخ ورودی و خروجی: که جنس آن شکاف ها از آلومینیوم می باشد که اغلب به فرم سوراخ و یا شکاف وجود دارند.
4) کاسه نمد: برای محافظت الکتروموتور در مقابل عوامل محیطی مثل گرد و غبار استفاده می شوند.
5) درپوش کنترل روغن
الکتروگیربکس ها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
1- الکتروگیربکس کاهنده
گیربکس کاهنده الکتروگیربکس هایی هستند که بین قطعات محرک و متحرک قرار میگیرد و مقدار دور مورد نیاز را تأمین می کنند. این نوع الکتروگیربکس ها در اشکال مختلفی ساخته می شوند، در الکتروگیربکس های کاهنده باید دقت کرد که سرعت در این نوع گیربکس ها کاهش میابد که باعث افزایش سرعت گشتاور می شوند.
2- الکتروگیربکس افزاینده
در صنایعی که نیاز به دور بالا هست مانند صنایع پالایشگاهی و مانند آن از این نوع گیربکس های صنعتی استفاده می شود که برخلاف الکترو گیربکس های کاهنده میزان سرعت را افزایش می دهند و به همان نسبت، میزان گشتاور را کاهش می دهند
انواع گیربکس برحسب تیپ و مدل
انواع گیربکس برحسب تیپ و مدل
در صنایع و فعالیت های مختلف یکی از مهمترین توانایی هایی که نیروی انسانی باید آن را داشته باشد ، انتخاب درست تجهیزات فنی میباشد ، زیرا همانطور که یک دستگاه مناسب باعث بالاتر رفتن بهره وری میشود دستگاه نامناسب باعث کاهش خروجی کار میشود .
در صنایع بزرگ و کوچک مانند کارخانه ها ، پروژه های صنعتی و تولید ماشین آلات و … یکی از مهمترین تجهیزات ، گیربکس میباشد و به همین دلیل انتخاب آن نیز اهمیت بسیاری دارد .
در زمان انتخاب گیربکس افرادی که نکات خاصی را باید در نظر بگیرند تا بتوانند دستگاه مناسب را برای فعالیت خود انتخاب کنند زیرا در صورتی که دستگاه مناسب نباشد یا ممکن است بر اثر تحمل بار بیشتر از حد توان آسیب ببیند و یا در صورت تهیه ی دستگاه قوی تر از نیاز هزینه ی اضافی را صرف اینکار کرده اید ، در هر دو صورت افراد آن کار متحمل خسارت زیادی میشوند .
امروزه با بیشتر شدن حالت شخصی سازی گیربکس باعث شده است که تهیه گیربکس کمی راحت تر بوده و هم باعث شده با این شخصی سازی کارفرما نیز به خروجی مورد نیاز خود برسد اما به هرحال هنوز هم این کار از اهیمت بالایی برخوردار است ، به همین دلیل چند نکته ی مهم را پایینتر ذکر می نماییم تا شما در عمل انتخاب گیربکس کمک کنیم :
سرعت و توان مورد نظر خود ( بر حسب کیلو وات یا اسب بخار )
گشتاور خروجی فعالیت شما چه مقدار باید باشد تا خروجی مورد نظر را ارائه دهد ؟
شرایط محیطی که گیربکس باید در آن کار کند ( مانند میزان گرد و غبار ، رطوبت و … )
میانگین ساعاتی که دست باید در طول روز مشغول به کار باشد ؟
بار متحمل بر دستگاه چقدر باید باشد .
ورودی و خروجی باید به چه گونه ای باید ( با توجه به نوع سیال و محیط اطراف )
فضایی که باید دستگاه در آن قرار بگیرد چقدر میباشد ؟ ( در صورت کم بود فضا شاید مجبور باشید که آن را فقط در یک جهت خاص نصب کنید ؟ )
دستگاه را باید در چه زاویه ای نصب کنید ؟
آیا نیاز است که پوسته دستگاه مقاومت بالایی در برابر عوامل محیطی مانند خوردگی و یا زنگ زدگی داشته باشد ؟
نکات مهم در گیربکس ها :
- برخی از گیربکس های صنعتی نمیتوانند به صورت خشک کار کنند و سلامت آن به میزان روغن یا روان کننده ی درونش بستگی دارد .
- برخی از دستگاه ها را نمیتوان به صورت دائم و در مدت زمان زیاد کار کشید آ امکان داغ شدن و آسیب آن وجود دارد .
- برخی از گیربکس ها در برابر لغزندگی و لقی مقاوت کافی را ندارند و باید به این نکته با توجه به محیط کاری توجه نمایید .
- الکتروموتورها به صورت کلی در دو نوع تک فاز و سه فاز وجود دارند و باید گیربکس با توجه به نوع و توان الکتروموتور انتخاب شود .
انواع گیربکس :
گیربکس حلزونی :
این اسم از نوع چرخدنده های درون دستگاه گرفته شده است و در کارهایی میتوان از آن استفاده کرد که مقدار بار و توان متوسط در جریان است .
همینطور از این نوع برای کارهای کوچک و نوپا هم بسیار استفاده میشوئ .
گیربکس هلیکال :
دنده های فولادی که در این گیربکس ها قرار دارند باعث شده است که در کارهای دور بالا و با مصرف زیاد به کار گرفته شود .
توانایی کار در جهت افقی و جابه جایی در همان جهت را دارد .
گیربکس خورشیدی :
این گیربکس به دلیل جنس و چیدمان چرخدنده های درون آن ، توان بیشتر دارد و از در کارهای راندمان استفاده میشود .
همینطور یکی از مزیت های این گیربکس کاهش چشمگیر مصرف انرژی توسط دستگاه میباشد به همین دلیل نیز از آن در صنایع و فعالیت های بزرگ استفاده میشود .
در صورت نیاز به دریافت مشاوره برای انتخاب و تهیه ی گیربکس مورد نظر خود نیز ، میتوانید با استفاده از راه های تماسی که گذاشته شده است با همکاران ما تماس گرفته تا آنها با توجه به توضیحات شما در مورد فعالیتتان بهترین مدل و سری گیربکس را به شما پیشنهاد دهند .
این موضوع را در نظر بگیرید که همکاران ما حتی در ساعات خارج از ساعت کاری نیز پاسخگو شما بوده و در اسرع وقت پاسخ شما را میدهند